Hieronder staan een aantal tips die u kunt gebruiken als u in eigen beheer eenvoudige aanpassingen aanbrengt.
Vaste douchestoel
De hoogte van de zitting moet gelijk zijn aan de lengte van uw onderbeen. Dit kunt u meten door op een stoel te gaan zitten en uw voeten op de grond te zetten. Neem nu een boek dat u in de knieholte drukt. De afstand die u meet vanaf de bovenkant van het boek tot de vloer is de juiste hoogte. Let er wel op dat u met blote voeten meet omdat u tijdens het douchen ook geen schoenen draagt. Meestal plaatsen wij douchestoelen in combinatie met een verticaal geplaatste beugel op de muur naast de douchestoel. Hierdoor heeft u een goed steunpunt.
Toiletbeugels
Bij toiletbeugels geldt dat de juiste hoogte wordt bepaalt door de hoogte van het eerste duimkootje van de bewoner als deze rechtop staat. De afstand van dit kootje tot de vloer is de hoogte van de bovenkant van de (opklap)bare toiletbeugel.
Verhoogd toilet
Voor veel mensen is het eenvoudiger om van een wat hoger toilet op te staan. De hoogte van een standaard toilet is 39 cm boven de vloer. (dit is exclusief zitting). Hierna komt een +6 of een +10 toilet. Deze zijn respectievelijk 6 en 10 cm hoger.
We plaatsen hierbij de kanttekening dat een te hoog toilet op den duur kan leiden tot problemen met de stoelgang. Vaak zijn met goed geplaatste beugels al een goed resultaat te behalen om eenvoudiger op te staan van het toilet.
Drempels
Voor een goede toegankelijkheid is het van belang dat er geen drempels aanwezig zijn. Drempels zijn vaak gevaarlijke obstakels in de woning. Met name als er gebruikt wordt gemaakt van een loophulpmiddel. U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een drempelhulp, of de drempels helemaal te verwijderen. Vaak wordt nu een tochtstrip aan de onderzijde geplaatst. Deze laatste optie heeft over het algemeen onze voorkeur.